Ken je dat gevoel? Je bent in het verre buitenland, en na een paar uur door die mooie stad heen te hebben gelopen, krijg je opeens trek. Je kijkt wat rond, ziet een zaak waar ze broodjes verkopen en neemt rustig een kijkje in de vitrine… De broodjes zien er verleidelijk lekker uit: ogenschijnlijk vers en rijkelijk belegd. Keuze te over, terwijl op de gevel van de broodjeszaak prijkt: “Top quality sandwiches!”
Je zoekt een broodje uit, gaat op een bankje zitten, pakt het broodje hoopvol uit en neemt je eerste hap. Je smaakpapillen slaan direct op hol, je weet niet wat je proeft… ZO lekker! WOW! Als het broodje ‘gewoon lekker’ geweest zou zijn, had je het ook prima gevonden. Maar je verwachtingen worden snoeihard overtroffen.
‘Gaat Ruben binnenkort een broodjeszaak beginnen’, vraag je je inmiddels misschien af? En terecht. Ik zal tot de kern van mijn verhaal komen. Vandaag werk ik exact 100 dagen bij Appronto. Een mooie mijlpaal, een mooi moment voor reflectie. En deze vergelijking kwam in me op.
Zoiets triviaals als een lunch op vakantie vergelijken met het starten bij een nieuwe werkgever is natuurlijk een beetje scheef als je het op detailniveau bekijkt. Maar als je het bekijkt vanuit:
- Behoefte: aan verandering, of trek in een broodje.
- Verwachting: ik denk dat ik er goed aan doe om hier te beginnen, of hier m’n broodje te halen.
- Verrassing: wow! Dit is nog toffer, lekkerder, dan ik had gedacht! Wát een goede keuze.
- Bevestiging (na wat meer tijd): het broodje ligt nog steeds lekker op de maag en ook na 100 dagen Appronto is de shine er zeker nog niet af!
Wat maakt dan dat ik dezelfde verrassing ervaar bij Appronto? Waren mijn verwachtingen dan zo laag? Nope. Integendeel. Die waren torenhoog! Ik was toe aan wat anders. En na al die gesprekken, over de mooie functie, de fijne sfeer, de toffe producten en het goede gevoel dat ik daaraan overhield, was mijn verwachting dat ik hier goed zou passen.
Maar ik had er rekening mee gehouden dat het ook wel eens anders zou kunnen zijn. Ik had immers alleen nog maar in de vitrine gekeken en heb ook weleens een minder gelukkige keuze gemaakt in het verleden. Maar tot mijn grote verrassing was het tegendeel waar. Het is nog beter dan ik had verwacht!
Ik zal een voorbeeld geven: bijna ieder bedrijf dat ik ken, heeft op een of andere manier ‘kwaliteit hoog in het vaandel’ staan. Maar recht willen doen aan deze claim heeft wél gevolgen. Want wat betekent ‘kwaliteit leveren’ nou eigenlijk? En gebeurt dat niet gewoon vanzelf als je een paar getalenteerde mensen bij elkaar zet? Nee.
Altijd kwaliteit leveren, in alle facetten van het bedrijf, is een constant proces waar je altijd hard aan moet werken. Drukke agenda’s, minder leuke aspecten van je baan en andere zaken verleiden je soms tot concessies aan kwaliteit. Collega’s die je daar op aanspreken, omdat dat ook onderdeel is van samen succesvol worden, zijn enorm belangrijk. Net als zelf ‘ownership’ nemen over zaken die je beter had kunnen doen.
Kwaliteit leveren betekent soms ook keuzes maken. Bijvoorbeeld een project niet aannemen omdat de oplossing die de klant vraagt, om kwalitatieve redenen, niet in zijn belang is op de langere termijn. Dat zijn soms harde keuzes… Echter, ‘kwaliteit komt altijd uit’! Hiervan krijg ik dagelijks bevestiging als ik met mijn collega’s en klanten spreek.
Op naar nog meer mijlpalen!