07 mei 2019

Maatwerk in SAP S/4HANA dankzij ‘Mendix on top of SAP’

SAP is al jaren een grote speler op de ERP-markt. Met de SAP ECC-Business Suite hebben SAP-ontwikkelaars de mogelijkheid om maatwerkprogrammatuur toe te voegen aan standaard geconfigureerde bedrijfsprocessen. 

SAP stopt echter in 2025 met de ondersteuning van de ECC-Business Suite. In de nieuwe S/4HANA omgeving, die de ECC-Business Suite vervangt, is maatwerk niet langer gewenst en gaat men uit van standaardoplossingen voor standaard bedrijfsprocessen. Met ‘Mendix on top of SAP’ biedt Appronto slimme maatwerkapplicaties om bestaand maatwerk te vervangen of aan nieuwe behoeften te voldoen.

Fit to standard

Met S/4HANA verkiest SAP configureren boven programmeren. Dit noemen zij ‘Fit to standard’. S/4HANA biedt dan ook veel meer standaardoplossingen aan de hand van best practices dan bij de ECC-Business Suite het geval is. Toch is het heel goed mogelijk dat niet al het bestaande maatwerk door deze standaardoplossingen te vervangen is. Daarom adviseert SAP om bestaand en toekomstig maatwerk in Mendix te ontwikkelen.

Maatwerk of standaardoplossingen in de cloud?

Ga je migreren naar SAP S/4HANA dan heb je twee mogelijkheden: S/4HANA in eigen beheer draaien of overstappen naar de cloud. Zeker in de multitenant cloud kun je behoorlijk op de kosten voor maatwerk besparen. Deze cloudoplossing biedt namelijk een standaard SAP-systeem met voorgeprogrammeerde processen voor jouw branche. Het is daarom verstandig vooraf te inventariseren welk maatwerk je nu hebt, wat je nog daadwerkelijk gebruikt en hoeveel daarvan ondervangen kan worden met de best practices die SAP in haar multitenant cloud biedt.

Maatwerk dankzij ’Mendix on top of SAP’

Heb je voor de overgang naar S/4HANA maatwerkoplossingen in het ERP-systeem nodig, dan is ‘Mendix on top of SAP’ een goede oplossing. Dankzij de low-code programmeertaal en RAD (Rapid Application Development) kun je snel en kostenefficiënt maatwerk ontwikkelen en toevoegen aan jouw standaard SAP-omgeving. Deze maatwerkapplicaties communiceren via API’s met de kernmodules van SAP. Hiermee houd je de kern van het ERP-systeem schoon van maatwerk.

Maatwerk zet je bijvoorbeeld in, omdat jouw specifieke omstandigheden te complex zijn voor de standaardoplossingen van SAP, of omdat je snel op nieuwe ontwikkelingen of technologieën wilt inspelen. Dankzij ‘Mendix on top of SAP’ kun je ‘jouw’ S/4HANA onaangetast houden en Mendix inzetten voor innovatie en differentiatie.

Deze opzet is niet alleen goedkoper, omdat het sneller te realiseren is dan traditioneel SAP-maatwerk, maar het kan ook de continuïteit van je bedrijf waarborgen.

Vereenvoudig de transitie van ECC

Werken jullie op dit moment met de ECC-Business Suite en hebben jullie behoefte aan maatwerk? Dan is het verstandig om deze behoefte nu al direct met Mendix in te vullen. Wanneer jullie later naar S/4Hana overgaan dan kan deze functionaliteit direct meegenomen worden. Een slimme organisatie is op de toekomst voorbereid!

Maatwerk SAP S/4HANA afspraak