27 september 2023

Hoe download je het brein van je beste operator?

Je hebt het vast wel gemerkt dat de gemiddelde leeftijd van productiemedewerkers steeds hoger wordt en dat pensioenen steeds dichterbij komen. Dit heeft enkele, maar zeer belangrijke, implicaties voor de industrie. Zoals wat gebeurt er met de waardevolle kennis? In deze blog vertellen we meer over wat jij kunt doen om dit probleem aan te pakken.

Digitaliseer documentatie 

Een van de beste manieren om je kennis te bewaken is door alle relevante informatie te digitaliseren. Maak foto’s en video’s van belangrijke processen en procedures. Bewaar daarnaast ook de informatie over de machines en onderhoudsroutines op één plek zodat deze snel gevonden en geraadpleegd kunnen worden.

Implementeer E-Learning 

E-learningplatforms kunnen een geweldige manier zijn om kennis over te dragen. Creëer cursussen en trainingen die beschikbaar zijn voor alle medewerkers. Hierdoor kunnen nieuwe werknemers snel de benodigde vaardigheden verwerven en profiteren van de expertise van de oudere generatie. 

Zorg er daarnaast voor dat medewerkers aangemoedigd blijven om zich voortdurend bij te scholen. De verandering gaat tegenwoordig zo snel, dat het belangrijk is om bij te blijven van de nieuwste technologieën en methodes.

Vereenvoudig met applicaties

Doormiddel van applicaties kun je taken die repetitief zijn makkelijk automatiseren. Hierdoor kunnen oudere werknemers langer productief blijven en de expertise overdragen aan de jonge collega’s. Hierdoor bespaar je een hoop tijd en is er een soepele overgang tussen collega’s terwijl de waardevolle kennis binnen het bedrijf blijft.  

Een voorbeeld hiervan zijn papierloze standaardbedrijfsprocedures (SOP’s). Hiermee kunnen organisaties digitale SOP's ontwikkelen, delen en bijwerken, waardoor operationele efficiëntie wordt verbeterd en papiergebruik wordt verminderd. Het is een intuïtieve en flexibele benadering van het stroomlijnen van bedrijfsprocessen en het voldoen aan compliance-eisen, wat resulteert in een moderne, duurzame en geoptimaliseerde workflow.

Blijf openstaan voor verandering

Wees bereid om te veranderen en nieuwe technologieën te omarmen. De digitalisering van processen is een onvermijdelijke stap in de moderne productie. Door open te staan voor deze veranderingen, draag je bij aan het behoud van kennis en de toekomstige groei van de industrie.

Usecases vanuit de praktijk

Een organisatie die hier ervaring mee heeft is bijvoorbeeld Pop Vriend Seeds (PVS). Zij hebben de productieplanning geautomatiseerd met low-code. De hele planning was in Excel, alle orders werden op papier verwerkt en daarnaast ondersteunde het ERP niet al hun complexe business-rules. De oplossing die voor PVS werkt is een applicatie in Mendix die de hele productieplanning automatiseerde. Hierdoor is deze veel sneller, is er voor zowel het productie- als klantenservice team real-time inzicht in de status van orders, is de kans op fouten stukken kleiner en hebben ze een flexibele schil om hun ERP waardoor veranderingen makkelijker toepasselijk zijn.   

Niet alleen bij Pop Vriend Seeds hebben ze processen papierloos gemaakt en geautomatiseerd, ook bij Weener Plastics (processen die geautomatiseerd zijn doormiddel van business rules in een applicatie) en VDL Nedcar (automatische planning) zijn bedrijfsprocessen doormiddel van Mendix geautomatiseerd. Nieuwsgierig geworden naar wat we daar hebben gedaan? Klik dan op de linkjes om hier meer over te lezen. 

De vergrijzing van productiemedewerkers hoeft geen reden tot zorg te zijn. Met de juiste benadering en technologische hulpmiddelen kunnen we waardevolle kennis behouden, de toekomst van de industrie veiligstellen en ook nog eens de processen stroomlijnen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de wijsheid van oudere generaties niet verloren gaat, maar wordt doorgegeven aan de generaties die volgen. Bij Appronto hebben we jarenlange ervaring in het automatiseren van (kritische) bedrijfsprocessen. Ben jij benieuwd hoe? Kom gerust eens een kopje koffie drinken! 

 

CTA (52)