20 May 2020

Het belang van cloudmigratie naar Mendix v4

V3 was lange tijd de vertrouwde cloudomgeving voor Mendix. In 2017 zag de opvolger het levenslicht en werd de Mendix Cloud v4 geboren. Als je applicatie nog steeds in de Mendix Cloud v3 gehost staat, is het belangrijk om nu over te stappen naar v4. Dit omdat Mendix applicaties die nu in de v3 van de publieke Mendix Cloud draaien vanaf Maart 2021 niet meer zullen worden ondersteund. 

Om die keuze weloverwogen te maken, is het wel zo handig om te weten in welke opzichten Mendix Cloud v4 verschilt van zijn voorganger. Wanneer moet je naar v4? Hoe gaat het migratieproces in zijn werk? En wat zijn de belangrijkste voordelen en functionaliteiten van Mendix Cloud v4? In dit artikel geven we je de antwoorden op deze belangrijke vragen. Bovendien laten we zien waarom Appronto de juiste partij is om jouw cloudmigratie in goede banen te leiden.

Wat is Mendix Cloud v4?

V4 is de huidige versie van de Mendix Cloud. Het is de omgeving waar gelicenseerde applicaties op een schaalbaar en betrouwbaar platform draaien. De applicaties draaien op Amazon Web Services (AWS), het cloudplatform van marketplace- en techgigant Amazon. De kracht van AWS zit hem vooral in de hoge mate van betrouwbaarheid en flexibiliteit: omdat het platform weinig last heeft van downtime, draaien je applicaties altijd in optima forma. Bovendien is op- en afschalen in AWS ook geen probleem. De beschikbare resources worden dus optimaal benut.

Waarom overstappen naar v4?

Mendix Cloud v4 is een volwassen en prima uitontwikkelde cloudoplossing die veel voordelen en extra functionaliteiten heeft die Mendix v3 nog miste. De belangrijkste voordelen en verbeteringen?

 • Het heeft een hogere beschikbaarheid en snellere hardware dan v3. Hierdoor kan het cloudplatform grotere workloads aan zonder dat er downtime optreedt of applicaties trager gaan werken.
 • Het maakt gebruik van de best beschikbare industriestandaarden op het gebied van schaalbaarheid en onderhoudbaarheid. Het resultaat is navenant en vertaalt zich in een hogere mate van betrouwbaarheid.
 • Omdat het gebruik maakt van veiligheidstools als http-headers, cliëntcertificaten en TLS 1.2 of hoger (een topstandaard voor veilig datatransport), is het ook een enorm veilige cloudomgeving.
 • Het platform is niet statisch, maar verbetert men continu. De actieve, grote en nog steeds gestaag groeiende Mendix-community, die bestaat uit zowel professionele ontwikkelaars als citizen developers, speelt hierbij een belangrijke rol.
 • De voorzieningen die je kunt gebruiken om het platform te monitoren, zijn in Mendix Cloud v4 verbeterd.
 • De debugger is in Mendix Cloud v4 standaard altijd actief. 

Naast een bredere set aan functionaliteiten en verbeterde monitorings- en veiligheidsopties, is ook support een belangrijke reden om over te stappen op Mendix Cloud v4. Mendix faseert v3 namelijk geleidelijk uit. De support voor v3 eindigt op 30 maart 2021. Blijf je werken in Cloud v3 nadat de support vanuit Mendix stopt? Dan loop je een groter risico op veiligheidsproblemen. Bovendien komt de continuïteit van de door Mendix-applicaties ondersteunde bedrijfsprocessen dan in gevaar. Een extra probleem is dat platformupgrades op het gebied van geheugen, schijfruimte en hardwarecapaciteit vertraging kunnen oplopen tijdens de uitfasering van v3. 

Migreer van Mendix Cloud v3 naar v4

Hoe migreer je?

Je ziet, migreren naar Mendix Cloud v4 kan je zowel op de korte als de lange termijn veel voordelen opleveren. Maar hoe gaat het migratieproces in zijn werk nadat je besluit om het pad richting v4 te gaan bewandelen? Mendix adviseert allereerst om een upgrade uit te voeren naar de hoogste minor release binnen de major release van een applicatie. Tegelijkertijd migreren en upgraden raadt men af. 

Daarna is het zaak om je applicaties te migreren van de v3-node naar de v4-node. Hoe je dat doet, zie je in het stappenplan hieronder.

 1. Ga in het Developer Portal naar het kopje ‘Apps’ en selecteer een van je tijdelijke apps. Link de tijdelijke app aan de v4-node.
 2. Kopieer het deploymentpakket en de benodigde data van de v3- naar de v4-node. Zorg er ook voor dat de app in v4 dezelfde configuratie heeft als in de v3-node voordat je de app opstart.
 3. Unlink de app van de v3-node. Dit doe je door een andere app aan de gelicenseerde node te linken, waarop de link met de bestaande app automatisch wordt verbroken.
 4. Link de huidige app aan de v4-node.
 5. Vervang de URL van de app. Hiervoor moet je wel Mendix Support contacteren.
 6. Verander het aangepaste domein waarin de app binnen de v4-cloud komt te staan.
 7. Gooi de v3-node weg.

“Onze groeiende investeerdersbasis en leningportefeuille leiden tot steeds meer data in onze Mendix applicatie. Daarbij is piekbelasting op ons systeem inherent aan het publiceren van interessante investeringskansen. Zonder de juiste hulpmiddelen is het voor ons op technisch gebied niet mogelijk om deze groei in goede banen te leiden.

De complexe, maar stapsgewijze migratie van Cloud v3 naar Cloud v4 heeft een nieuwe, technische basis gelegd voor deze groei. De mogelijkheid tot het opschalen van performance op een betrouwbaar cloudplatform maakt ons flexibel in hoe we als Collin innoveren in de Crowdfinance markt.”

Bram ter Huurne, Information Manager, Collin Crowdfund.

Waarom Appronto een goede migratiepartner is

Migreren van Mendix v3 naar v4 gaat een stuk sneller en makkelijker als je hulp krijgt van een betrouwbare partner die Mendix door en door kent. Appronto is zo’n specialist. Er zijn verschillende redenen waarom jouw Mendix-cloudmigratie bij ons in goede handen is.

Wij volgen het Mendix-protocol

Om de migratie van v3 naar v4 zo makkelijk, zuiver en overzichtelijk mogelijk te houden, stelde Mendix een speciaal protocol op. Hierin staan de installatievoorwaarden, belangrijkste overwegingen bij het migreren en het migratietraject zelf uitvoerig beschreven. Bij Appronto volgen we dit protocol altijd, zodat een universele, op best practises gebaseerde werkwijze gegarandeerd is. 

Daarnaast hebben we een eigen, gestandaardiseerd draaiboek dat we nauwgezet volgen bij een overstap naar Mendix Cloud v4. Het bijhouden van een goede checklist voorkomt dat je dingen vergeet of in de verkeerde volgorde gaat doen. Als je vastloopt, loopt de doorlooptijd namelijk al snel flink op. En dat is slecht nieuws voor de continuïteit en financiën. 

Wij ontzorgen

Appronto ontzorgt de klant door de communicatie richting Mendix over te nemen. Zo kan jouw bedrijf zich op zijn kerntaken richten, terwijl wij de belangrijkste logistieke en communicatieve onderdelen van het migratietraject verzorgen.

We gebruiken eerder opgedane kennis

Bezig zijn met techniek is een continu leerproces. Dat weten we bij Appronto maar al te goed. We putten dan ook bij elke migratie uit de rijke ervaring die we tijdens eerdere migratieprojecten opdeden. We controleren dus proactief op aandachtspunten die we al eerder tegenkwamen.

We kijken naar databases en doorlooptijd

Appronto onderzoekt of de grootte van de databases impact heeft op de doorlooptijd van de migratie. Waar nodig schakelen we met de Cloud Support van Mendix.

Wij leveren maatwerk

In nauw overleg met de klant bepalen we hoe we het technisch contact van de Mendix-applicaties delen. Doe je alles in eigen beheer of neemt Appronto dit over? Wij streven altijd naar het vinden van de oplossing die het beste past bij jouw specifieke wensen en behoeften.

Wat je zelf moet regelen

Hoewel Appronto je grotendeels ontzorgt, zijn er wel een paar acties die je zelf moet uitvoeren. Ga allereerst na of je beschikt over een Mendix-versie die v4 ondersteunt. Dit betekent dus Mendix 6.0 of hoger. Daarnaast is het belangrijk dat je na de migratie zorgdraagt voor de functionele testen. Zo weet je zeker dat alle applicaties ook in Mendix v4 optimaal werken.

Meer informatie

Heeft het bovenstaande je overtuigd van de meerwaarde van Mendix Cloud v4? En wil je de overstap maken? Neem dan gerust contact met ons op. Bij Appronto maken we het complexe simpel en zorgen we ervoor dat jouw migratie soepel verloopt.