22 november 2023

Manufacturing Menu: boost jouw maakbedrijf met een modern leveranciersportaal

LI stramien (30)-1

Maakbedrijven opereren tegenwoordig in een complex en dynamisch marktlandschap. Een van de grootste uitdagingen is het goed managen van de relaties met leveranciers, zeker als je complexe producten maakt waar veel verschillende grondstoffen, materialen en/of onderdelen voor nodig zijn. Prijzen en de beschikbaarheid van grondstoffen fluctueren, terwijl leveranciers komen, gaan of veranderen.  

Een goed leveranciersportaal maakt het een stuk makkelijker om het spectrum aan verschillende taken en processen rondom supplier management in goede banen te leiden. Vandaar ook dat dit onderdeel van de bedrijfsvoering van maakbedrijven een prominent plekje inneemt in het Manufacturing Menu van Emixa.

Het Manufacturing Menu richt zich op alle productiefases en domeinen binnen maakbedrijven, met aandacht voor specifieke uitdagingen. Het biedt praktische oplossingen om wendbaarheid, innovatie en aanpassingsvermogen te bevorderen via Mendix's low-code. In deze blogpost duiken we dieper in de wereld van Leveranciersportalen. 

Deze blog is onderdeel van de reeks: Manufacturing Menu: praktische maakindustrie oplossingen. In onze vorige blog bespraken we de fases van 'Product Design' tot aan 'Services' en lieten we aan de hand van voorbeelden zien hoe Mendix oplossingen biedt om hedendaagse productiebedrijven te ondersteunen bij het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen.

Zo helpt een modern leveranciersportaal  

Het hebben van een slim, modern en toekomstbestendig leveranciersportaal biedt veel voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij. 

Gecentraliseerde informatievoorziening  

Een leveranciersportaal geeft je de mogelijkheid om alle gegevens die belangrijk zijn voor jou en je leveranciers centraal op te slaan. Zo hoef je niet elke leverancier afzonderlijk te benaderen om erachter te komen wat hij exact aanbiedt op een bepaald moment en wat zijn prijzen zijn. Door de antwoorden in hetzelfde systeem en op één centrale plek te verzamelen, maak je ook eenvoudig een vergelijking tussen verschillende leveranciers. Dit helpt bij het maken van slimme aankoopbeslissingen en het aangaan van waardevolle samenwerkingen. Bestellingen, facturen, bestelhistorie en voorwaarden zijn ook op een centrale plek beschikbaar, waardoor er minder ruimte bestaat voor verschil van inzicht tussen jou en je leveranciers.

Makkelijk filteren  

Zodra een leverancier ingeschreven is, kan hij op jouw portaal aangeven welke diensten of producten hij aanbiedt of in welke situaties hij je bedrijf kan helpen. Zo kun je op het moment dat er iets nodig is makkelijk en snel filteren op de leveranciers die de specifieke producten of diensten aanbieden waar je naar op zoek bent. 

Beter samenwerken met leveranciers met het Mendix Collaboration Portal  

Het Mendix Collaboration Portal is een goed voorbeeld van een veelzijdig en gebruiksvriendelijk leveranciersportaal. Het geeft je de mogelijkheid om een keur aan processen onder één dak te brengen en samen te werken met leveranciers, klanten en andere externe partijen.   

Het supplier portal biedt diverse handige functionaliteiten:  

  • Je krijgt de beschikking over uitgebreide mogelijkheden om leveranciers en klanten te onboarden.  
  • Leveranciers kunnen certificaten uploaden en beoordelingen bekijken.  
  • Engineers en ontwerpers hebben de mogelijkheid om projecten en documentatie te delen. Dit voegt een extra dimensie toe aan het samenwerkingsproces.  
  • Er is gelegenheid om digitale facturen in te dienen door middel van optische tekenherkenning (OCR-technologie).  
  • Bedrijfslogica garandeert dat het alleen mogelijk is om valide transacties uit te voeren. 

Klantcase BKD – Supplier Portal

De Bloembollenkeuringsdienst (BKD), opgericht in 1923, heeft als kerntaak het keuren van bloembollen. In samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) voert de BKD kwaliteitskeuringen, import- en exportinspecties, en laboratoriumonderzoek uit. Om te voldoen aan moderne standaarden en de interactie met telers te verbeteren, verving de BKD haar verouderde portal door een nieuwe Supplier portal, genaamd 'MijnBKD'. Om deze transformatie tot stand te brengen, vervulde Appronto een cruciale rol met behulp van Mendix low-code.

Deze moderne webapplicatie biedt hergebruik van gegevens, waardoor telers efficiënter kunnen registreren en certificeren. Telers vonden een allesomvattende oplossing in dit portaal, waar ze moeiteloos al hun interacties met de BKD konden beheren. Of het nu ging om verzoeken, registraties, resultaten of de voortgang van keuringen, het portaal bood een gestroomlijnde ervaring.

Wat dit verhaal bijzonder maakte, was de actieve betrokkenheid van verschillende telers bij de ontwikkeling van dit portal. Hun inbreng zorgde ervoor dat het portaal niet alleen functioneel was, maar ook voldeed aan de specifieke behoeften van de bloembollentelers. Het resultaat was een frisse, moderne applicatie die niet alleen de administratieve last verminderde, maar ook een duidelijk overzicht bood van alle belangrijke aspecten van de teeltprocessen.

De BKD heeft ook een mobiele applicatie geïntroduceerd voor snellere en efficiëntere inspecties. De overstap naar deze nieuwe digitale architectuur positioneert de BKD voor toekomstige groei en verdere digitalisering, terwijl het legacy-software vervangt en de digitale transformatie van het bedrijf bevordert.

Ook profiteren van een goed leveranciersportaal?  

Een goed, modern, flexibel en toekomstbestendig leveranciersportaal maakt samenwerken binnen toeleveringsketens een stuk makkelijker en prettiger. Jij en je leveranciers kunnen in een centrale omgeving dezelfde accurate informatie raadplegen en alle activiteiten nauwgezet op elkaar afstemmen. Ben je benieuwd hoe wij onze kennis van low-code, Mendix en Siemens-technologie inzetten voor het bouwen van jouw leveranciersportaal? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen. 

CTA (9)-1