11 December 2019

Low-code en cloud computing: Briljante en schaalbare apps

Wil je een goed idee omzetten naar een succesvolle app? Dan moet je snel en kostenefficiënt kunnen ontwikkelen. Met traditioneel programmeerwerk verlies je als bedrijf kostbare tijd. Daarnaast kunnen de kosten voor het ontwikkelen van slimme algoritmes en data-opslag flink oplopen. Deze struikelblokken ondervang je door gebruik te maken van low-code en cloud services.

Wat is low-code?

Low-code is een snellere manier om applicaties te ontwikkelen. Ontwikkelaars op low-code platformen modelleren in plaats van dat ze programmeren. Dit houdt in dat ze met beschikbare elementen applicaties kunnen maken die geschikt zijn voor jouw specifieke behoefte. Zo’n element kan een pagina zijn, een combinatie van knoppen of een heel proces. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een inlogproces van een app.

Het kan natuurlijk voorkomen dat een specifiek probleem om een functionaliteit vraagt dat nog niet bestaat. Doordat Mendix, één van de bekendste low-code platformen, gebruikmaakt van Java, is het wel mogelijk om zelf extra functionaliteiten te programmeren en die als functie toe te voegen. Dit is vaak niet nodig, omdat Mendix een actieve community heeft waarin steeds meer algemene functies met elkaar worden uitgewisseld. Dit zorgt ervoor dat applicaties nog sneller gebouwd kunnen worden.

Wat zijn de voordelen van low-code applicaties?

  • Snel ontwikkelen van apps met een minimum aan code
  • Flexibel en toepasbaar voor zowel desktop- als mobiele applicaties
  • Geschikt om de basis en de logica van de app mee op te zetten, volledige apps in te ontwikkelen en meer, denk daarbij aan bijvoorbeeld multi-app landschappen.

Wat zijn cloud computing services?

Met cloud storage is opslag altijd en overal toegankelijk via het internet. Hierdoor is het voor jouw organisatie niet meer nodig vooraf te investeren in hardware.

Cloud computing services gaan echter nog een stap verder. Zij bieden je computing services, inclusief servers, opslag en databases, maar ook software en bijvoorbeeld analysefuncties via internet. Daardoor kun je sneller innoveren. Vaak betaal je bij deze diensten -die geleverd worden door Google, Amazon of Microsoft- alleen voor de services die je gebruikt, waardoor je op- en af kunt schalen als dat nodig is.

Waar zijn cloud computing services geschikt voor?

De mogelijkheden van cloud computing services groeien dagelijks. Een aantal voorbeelden van toepassingen zijn:

  • Analyses van grote datasets
  • Gesproken berichten omzetten in tekst
  • Aanbevelingen doen aan gebruikers voor handelingen op basis van Artificiële Intelligentie
  • Opslag van documenten
Benieuwd naar de mogelijkheden van Mendix?
 

Hoe combineer je cloud computing services met Mendix?

Met Mendix maak je de mooiste business applicaties en mobiele apps, maar het platform leent zich helaas niet voor het analyseren van grote hoeveelheden data of machine learning.

Daarom is de combinatie van Mendix en cloud computing services voor veel bedrijven een gouden combinatie: De presentatie van de data en de app waar de gebruiker mee werkt, ontwikkel je met behulp van het low-code platform Mendix, terwijl de cloud services het ‘zware werk’ voor hun rekening nemen.

Praktijkvoorbeelden van Mendix en cloud services

Tot zover de theorie. Het is veel interessanter om te bekijken hoe je de combinatie van low-code en cloud computing services in de praktijk kunt inzetten. Daarom geven we je een paar voorbeelden.

Machine learning voor vogelspotters

Stel, je bent fanatiek vogelspotter en je wilt voor de leden van de wereldwijde community een app maken, waarin zij hun waarnemingen vastleggen. De app controleert de door de gebruikers ingestuurde foto’s om te voorkomen dat foutieve waarnemingen worden geregistreerd.

Hoe maak je zo’n app?

Dankzij low-code platformen als Mendix kun je binnen de kortste keren de basis en de ledenadministratie van de app opzetten. Je maakt de registratie- en inlogschermen immers zonder al teveel code in een native mobile app. Ook de registratie van waarnemingen en foto’s bouw je snel op een low-code platform. Maar de controle van de ingezonden foto’s is een ander verhaal.

Want hoe verifieer je of de geregistreerde vogel ook daadwerkelijk op de foto staat? Daarvoor maak je dus gebruik van cloud computing services, want beeldherkenning is één van de services die deze platformen aanbieden. Bij de cloud computing service van jouw keuze train je relatief eenvoudig een model in het herkennen van diverse vogels. In dit voorbeeld is het zelfs nóg eenvoudiger, omdat er voor veel diersoorten al modellen bestaan die al volledig getraind zijn.

Doordat je de app snel kunt ontwikkelen en je alleen betaalt voor de cloud computing services die je daadwerkelijk gebruikt, leent deze manier van ontwikkelen zich perfect voor experimenten en prototyping. Na een succesvolle proef, groeien de services moeiteloos met jouw app mee, zodat de beschikbaarheid gegarandeerd is. Ook wanneer jouw app een doorslaand succes is!

Data-analyse voor constante kwaliteit

Een ander voorbeeld: je hebt een bierbrouwerij en wilt dat jouw bier altijd dezelfde kwaliteit heeft. Belangrijke factoren voor deze kwaliteit en smaak zijn de temperatuur tijdens het brouwproces en het alcoholpercentage. Om deze componenten goed in de gaten te houden, heb je overal in je productieproces sensoren geplaatst om de temperatuur en het alcoholpercentage te meten. Deze sensoren genereren echter ontzettend veel data, omdat ze voortdurend metingen verrichten. Dat resulteert in honderden signalen per seconde.

Mendix is niet het geschikte platform om al deze data te verwerken en afwijkingen te signaleren. Een cloud computing service in bijvoorbeeld Azure kan dit echter wel en geeft, op het moment dat een bepaalde temperatuur overschreden wordt of het alcoholpercentage teveel afwijkt, een signaal af naar jouw Mendix-applicatie. In jouw Mendix-app neem je dan een dashboard op waarin jij precies kunt zien wat er aan de hand is.

Door een scheiding aan te brengen tussen deze twee systemen en ze aan elkaar te koppelen, verwerk je de data op een juiste manier en krijg je via Mendix op een overzichtelijke wijze de presentatie van deze data.

Gegevens anonimiseren via machine learning

Nog een voorbeeld: stel, jouw bedrijf verhuurt auto’s.

Voordat je een auto meegeeft aan mensen, wil je dat zij zich identificeren. Daarvoor vraag je hen om een rijbewijs, waarvan je een scan opslaat in jouw systeem. Met deze manier van identificeren loop je echter tegen een uitdaging aan: als autoverhuurder mag je geen burgerservicenummers(BSN) opslaan. Dat mogen alleen de Nederlandse overheid en organisaties die daartoe op basis van een wettelijke regeling verplicht zijn.

Natuurlijk kun je dan een medewerker alle Burgerservicenummers onleesbaar laten maken, maar dat is nauwelijks efficiënt te noemen. Een efficiëntere manier om de Burgerservicenummers te verwijderen voordat deze worden opgeslagen is door een beeldherkenningsmodel, dus kun je een cloud computing service trainen om burgerservicenummers te herkennen en onleesbaar te maken. Door het model te leren hoe een rijbewijs eruit ziet, waar het burgerservicenummer staat en hoe dit opgebouwd is, kun je duizenden identiteitsbewijzen per dag verwerken én opslaan op een manier die wettelijk toegestaan is.

Low-code en cloud computing services: Briljante en schaalbare apps