07 januari 2020

Eenvoudige document generatie in Mendix

Met Mendix ontwikkel je eenvoudig de mooiste en beste applicaties. Met Mendix modelleer je namelijk, in plaats van traditioneel te programmeren. Daardoor gaat de ontwikkeling van applicaties veel sneller; je werkt immers veel met ingebouwde modules en templates. Helaas zijn er in de praktijk ook een paar zaken die minder eenvoudig gaan in Mendix. Zoals documenten genereren, bijvoorbeeld.

Documenten genereren met Mendix

Wil je documenten genereren in Mendix, dan moet je in ‘Studio Pro’ aan de slag. Via Studio Pro voeg je dataviews, datagrids, tabellen en velden toe. Dit proces is niet eenvoudig, omdat je geen visuele ondersteuning hebt. Je ziet het resultaat pas op het moment dat je het document echt laat genereren. Stelde je de marges niet juist in? Wil je een nieuwe pagina toevoegen? Dan moet je terug naar Studio Pro. Deze werkwijze kan ontwikkelaars per document uren en voor complexe documenten zoals een offerte zelfs dagen kosten. Is het niet veel fijner als je jouw documenten vanuit Microsoft Word kan opmaken en direct kan opslaan?

Appronto ontwikkelde de module ‘Document Generation for Mendix’. Met deze module is het veel eenvoudiger om documenten uit Mendix te genereren. De 5 grootste voordelen zetten we hieronder voor je op een rijtje.

1. Opstellen door de business en niet door de developer

Geen Studio Pro meer, maar Microsoft Word voor het opmaken van je sjablonen en het beheren van de teksten. Het ontwikkelen en beheren van de template kan direct door de verantwoordelijke business gebruiker worden gedaan in plaats van door een Mendix ontwikkelaar. Business gebuikers kunnen via drag-and-drop eenvoudig en foutloos de juiste Mendix velden aan het document toevoegen. Hierdoor kun je veel sneller en in een fractie van tijd een document template opmaken.

2. Eenvoudige opmaak in Microsoft Word

Met Document Generation for Mendix is het opmaken van documentsjablonen zoals brieven, facturen of rapporten in je eigen huisstijl erg gemakkelijk. Je selecteert eenvoudigweg het gewenste lettertype en zorgt dat de inhoud van het document correct is. Gewoon in Microsoft Word. En met de drag-en-drop-functionaliteit voeg je de gewenste datavelden als mergefields aan het document toe.

3. Microsoft Word-plugin voor Document Generation for Mendix

Blog Document Generation for MendixIn de Microsoft Office AppStore download je de officiële Word-plugin voor Document Generation for Mendix. Na installatie is het nóg eenvoudiger om documenten op te maken. Eindgebruikers binnen je organisatie kunnen deze plugin namelijk ook gebruiken. Door op de juiste plaats in het document te klikken, voegen ze eenvoudig en foutloos de juiste datavelden aan het document toe. Wil de financiële administratie, bijvoorbeeld, een tekstregel aanpassen? Dan kunnen zij dat – zonder tussenkomst van een ontwikkelaar – zelf doen! Uiteraard worden alle features van Microsoft Word, zoals kop- en voetteksten, paginanummering, inhoudsopgave, grafieken etc, ondersteund.

4. Eenvoudig beheer

De installatie van de module Document Generation for Mendix kan eenvoudig door een ontwikkelaar plaatsvinden via de Mendix App Store. Daarna hoeven de ontwikkelaars in de configuratiepagina’s alleen nog maar datasets te beheren. Alle standaard formaten worden ondersteund, zoals o.a.: DOCX, PDF, PDF / A, RTF, XML, HTML, TIFF, JPEG en BMP.   Ook documentversies worden automatisch beheerd.

5. Precisie

Omdat je medewerkers geen CSS (kennis) nodig hebben voor het opmaken van documenten kun je effectief gebruik maken van MS Word. Heel belangrijk wanneer documenten naar meerdere formaten geëxporteerd moeten worden die exact gelijk moeten zijn zoals DOCX, PDF, PDF/A en meer.


“The biggest advantage of using Document Generation for Mendix is the fact that you can use already existing templates. This makes creating documents with your company identity so much easier!” – Martijn Hingstman, Mendix Developer en Applicatiebeheerder bij Mendix.


 Document Generation for Mendix