Jaarlijks organiseert Boomi haar gebruikers- en partnerconferentie onder de naam ‘Boomi World’. Tijdens Boomi World komt de wereldwijde Boomi-gemeenschap samen om te leren, te netwerken en best practices met elkaar te delen. Dit keer vond Boomi World in Washington DC plaats, ik was erbij en vertel je graag wat ik er geleerd heb.
Wat is Boomi?
Boomi is een low code integratieplatform. Dat betekent dat je er aanzienlijk sneller mee kunt ontwikkelen in vergelijking met ‘traditionele’ manieren van softwareontwikkeling. In Boomi bouwen we met een webbrowser integratie oplossingen vanuit 1 uniforme user interface.
Het Boomi platform bestaat uit de volgende producten:
- Boomi Integration
- Boomi Hub
- Boomi API Management
- Boomi Flow
Boomi World 2019
Op Boomi World waren dit jaar zo’n 2500 bezoekers aanwezig. Een enorm aantal, maar liefst vijf keer zoveel als de eerste Boomi World in 2017. Het tekent de populariteit van het platform, waarvan wij dagelijks de voordelen voor onze klanten zien.
Appronto vindt het belangrijk om niet alleen op de hoogte te zijn van de huidige mogelijkheden, maar ook op voorhand te weten wat Boomi ons in de toekomst gaat bieden. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op nieuwe ontwikkelingen, was ik aanwezig bij Boomi World in Washington DC.

Ontwikkelingen Boomi
Het Boomi platform is volop in ontwikkeling. Tijdens Boomi World 2019 zagen we dan ook dat er allerlei nieuwe features gaan komen. Zo wordt er veel geïnvesteerd in het schaalbaarder maken van het platform.
Voor developers is er ook veel nieuws. Zo wordt in de nabije toekomst mogelijk om softwarecomponenten te vergelijken en te deployen met Cloudbees en Jenkins. Dit zijn voorbeelden van twee belangrijke ontwikkelingen die tijdens Boomi World werden aangekondigd.
De meest interessante sessie: Event driven integratie
Misschien wel de interessantste sessie in Washington was die van Michael Hilmen, senior solution architect bij Solace, over event-driven architecturen (EDA). Gartner voorspelt dat, tegen 2022, ondersteuning van EDA in low-code applicatieplatforms de standaard wordt. Deze sessie was bijzonder interessant voor architecten die op zoek zijn naar een high-speed/high-volume Tibco-like of IoT omgevingen, in combinatie met Boomi.
Een andere interessante case betrof een IoT-oplossing voor cruiseschepen gepresenteerd door Stefano Linari van Alliantia. Alliantia levert hier de connectivity software met de IoT devices, Boomi verzorgt de asynchrone connectivity met Cloud platformen via satelliet verbindingen. Deze oplossing heeft bewezen maar liefst 3-4% brandstof te besparen. Dat zijn enorme hoeveelheden en grote bedragen, aangezien cruiseschepen over het algemeen nogal wat brandstof verbruiken.
Nieuwe Boomi-ontwikkelingen
In de roadmap van Boomi staan ontzettend veel interessante en nieuwe ontwikkelingen. Er komen mooie tijden aan die ook jou nieuwe kansen kunnen bieden. Maar het zou te veel zijn om alle ontwikkelingen hier te noemen. Daarom beperken we ons tot de drie ontwikkelingen die voor onze klanten waarschijnlijk de grootste rol van betekenis zullen spelen.
De ‘Top drie’ van Appronto
1. Continuous integration / continuous delivery (CI/CD) met Cloudbees
Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om softwarecomponenten van verschillende platformen tegelijkertijd te deployen. Dit is met name interessant wanneer je binnen jouw bedrijf gebruikmaakt van diverse platformen.
Cloudbees biedt flinke verbeteringen met betrekking tot de deployment-workflow. Dankzij deze ontwikkeling is het niet langer nodig om veel repeterende handelingen uit te voeren in de user interface (UI). Daarnaast biedt het de mogelijkheid om je deployment-workflow in versiebeheer vast te leggen. Hierdoor zijn alle wijzigingen in je deployments traceerbaar en worden ze voorspelbaar. Mocht er dan toch een keer wat fout gaan, dan is snel te achterhalen waar de oorzaak van de fout ligt.
Daarnaast ontstaat de mogelijkheid om versie-verschillen in Boomi software makkelijker te detecteren en daarop in te spelen.
2. Boomi wordt nog schaalbaarder en flexibeler
Een andere belangrijke aankondiging op Boomi World is dat Boomi volop bezig is om het platform schaalbaarder en flexibeler te maken. Dat is belangrijk, omdat de hoeveelheid data die integratieplatformen vandaag de dag verwerken fors is toegenomen en blijft toenemen.
3. Support voor multi-cloud omgevingen
Wij merken dat onze klanten steeds vaker een hybride multi-cloud omgeving gebruiken én daarnaast ook nog private-cloud of on-premise omgevingen hebben draaien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan combinaties tussen Microsoft Azure, AWS van Amazon en/of Google Cloud en ‘eigen’ datacenters.
De nieuwe feature “remote process calls” gaat developers bijvoorbeeld helpen om rechtstreeks te communiceren tussen verschillende Boomi run-times in een gedistribueerde omgeving.
Bonus take-away
API’s maken het eenvoudiger om alles te integreren en te verbinden – van gegevens en applicaties tot apparaten, locaties en mensen. Daardoor kun je eenvoudiger en sneller nieuwe producten, diensten en zelfs bedrijfsmodellen maken. Om concurrerend te blijven, zijn API’s (en de naadloze integraties die ze bieden) een must-have. Boomi kondigde tijdens Boomi World dan ook een nieuwe versie van hun API Management product aan, waarvan we je de grootste voordelen niet willen onthouden.
Ontwikkelaarsportaal
De API Developer Portal biedt een mechanisme om gepubliceerde API’s effectiever met applicatieontwikkelaars te delen. Bovendien stelt de Developer Portal organisaties in staat om de interacties met hun API-consumenten beter te beheren door ontwikkelaars in staat te stellen hun applicaties zelf te registreren, beschikbare API’s te ontdekken en zich erop te abonneren.
API Proxy
Boomi’s API-proxy biedt nu de mogelijkheid om API’s gehost op andere platformen als API proxy te importeren. Daardoor is gecentraliseerd beheer van API’s mogelijk.
API Gateway
De API Gateway van Boomi levert de beveiliging en schaalbaarheid die organisaties nodig hebben door de uitvoering van API’s te beschermen.
En omdat het fundamenteel gebruikmaakt van de Boomi Atom-runtime-engine, is de Boomi API Gateway flexibel en robuust genoeg voor het beheer van externe API’s of interne microservices die een lichtgewicht architectuur vereisen.