05 March 2020

Afscheid nemen van je legacy software; een groot project?

Als IT-manager bevind je je misschien al tijden in tweestrijd. Aan de ene kant wil je voldoen aan de vraag van de business om snel aanpassingen door te kunnen voeren, omdat je processen veranderen. Aan de andere kant is de huidige enterprise-architectuur daar te rigide voor. De leveranciers van je bestaande software kunnen of willen niet aan jouw vraag voldoen, omdat bijvoorbeeld de ondersteuning op de huidige software binnenkort vervalt. Of omdat je leverancier al direct aangeeft dat de aanpassingen duur maatwerk worden.

Afscheid nemen van die legacy software kan een flink project betekenen en dat schuif je het liefst voor je uit. Toch is nu het moment aangebroken dat je een beslissing moet nemen. Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie zich tóch door kan ontwikkelen?

De risico’s van het in stand houden van legacy software

Hoewel het aanlokkelijk klinkt om je huidige software te blijven gebruiken en dat grote project nog even niet op te pakken, kleven er risico’s aan deze strategie.

Zo ben je waarschijnlijk steeds meer geld kwijt aan het draaiende houden van je bestaande software. Daar komt bij: deze systemen kunnen ieder moment ‘omvallen’, omdat ze niet meer ondersteund worden door de ontwikkelaar. Of omdat ze blokkerend werken wanneer je andere upgrades door wilt voeren. Daarbij loop je ook een groter risico op hacks en datalekken. Want systemen die vanuit de ontwikkelaar niet meer up-to-date gehouden worden, krijgen ook geen beveiligingsupdates meer.

En dat zijn dan alleen nog maar de technische risico’s. Wat gebeurt er als jouw klanten eisen stellen die jij niet waar kunt maken, maar je concurrent wel? Of wanneer jij graag mee wilt met de digitale transformatie door bepaalde processen te automatiseren, maar je software daarbij de remmende factor is? Dan kun je niet de groei aan die je als bedrijf graag door wil maken.

Door nu de stap te zetten naar een up-to-date IT-omgeving, voorkom je dat je in de nabije toekomst vastloopt.

Seminar Appronto & BKD

 
 

Legacy vervangen hoeft geen groot project te zijn

Wil je je legacy systemen vervangen, dan kan dit natuurlijk een groot project zijn. Door je gehele applicatie-landschap in één keer te vervangen door een off the shelf product, bijvoorbeeld. Dit is een kant-en-klaar systeem, dat aan alle door jou gestelde eisen voldoet. Bij deze manier van vervangen komt behoorlijk wat kijken. Soms is dit de beste oplossing. Maar als jouw wensen niet volledig passen binnen deze kant-en-klare systemen, blijf je beperkingen houden. In dat geval kies je beter voor een andere manier van legacy replacement.

Gefaseerd en gedragen vervangen

Een andere mogelijkheid is dat je niet direct de hele enterprise-architectuur op de schop hoeft te gooien. Je kunt beginnen met één of twee applicaties en gaandeweg uitbreiden. Of je kunt ontbrekende functionaliteiten aanvullend op je huidige systeem ontwikkelen om snel aan de wensen van de business te voldoen. Dat is niet alleen op financieel vlak een pluspunt, het helpt ook de acceptatie en adoptie binnen de organisatie te vergroten. Door medewerkers vanaf de eerste dag te betrekken bij de ontwikkeling van de nieuwe applicaties, bijvoorbeeld door hen user stories op te laten stellen, voelen zij zich deels eigenaar van de software. Zo zijn ze nog sneller geneigd om mee te denken over eventuele verbeteringen.

Een goed voorbeeld van gefaseerd vervangen van legacy software is het digitalisatie-traject bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daar ontwikkelden wij gefaseerd meerdere applicaties, terwijl het core systeem in stand bleef. Stap voor stap zijn bestaande processen omgezet naar nieuwe applicaties waarbij op de achtergrond de benodigde data van en naar het legacy systeem werd gestuurd. Gelijktijdig kon ook nieuwe functionaliteit voor de ketenpartners opgeleverd worden, wat met het bestaande systeem niet mogelijk was. Na zorgvuldig testen en plannen is alle data gemigreerd naar de nieuwe Mendix-applicaties en kon het bestaande systeem uitgeschakeld worden.


Mendix om je bestaande software te vervangen

Regelmatig zien wij klanten die behoeften hebben die niet met standaard software-oplossingen ingevuld kunnen worden. Om aan te sluiten bij de werkwijze van de klant, ontwikkelen wij dan maatwerk software voor hen. Volledig toegespitst op hun behoeften. Dat doen wij met het Mendix platform. Met Mendix bouw je namelijk snel en tegen relatief lage kosten nieuwe applicaties. Je kunt een bestaande applicatie, waarvan je de functionaliteiten wél graag wilt blijven gebruiken, nabouwen en/of aanvullen met de extra functionaliteiten die je mist in je huidige software.

Snel en tegen minimale kosten

Het grote voordeel hiervan is dat je dankzij de low-code manier van ontwikkelen in Mendix in veel kortere tijd dan via conventionele platforms tot een bruikbaar systeem kunt komen. Hierdoor kunnen we in tweewekelijkse iteraties steeds een stuk bruikbare functionaliteit opleveren. Dat helpt niet alleen tot een zo perfect mogelijke applicatie te komen die aansluit bij de processen in jouw bedrijf, het helpt je ook bij het overtuigen van jouw managementteam. Je hoeft immers niet direct grote sommen geld uit te geven om aan te tonen dat gewenste functionaliteiten snel te ontwikkelen zijn.

Seeing is Believing

Wij kunnen je natuurlijk aan de hand van allerlei cases vertellen hoe krachtig Mendix is en hoe geschikt dit solide platform is om jouw legacy software te vervangen. Maar we weten ook dat ‘zien’ vaak tot ‘geloven’ leidt. Daarom laten we je liever gewoon zélf ervaren wat je met Mendix kunt bereiken. Zowel voor de wensen van vandaag als de behoeftes voor de komende jaren.

Met onze ‘Seeing is Believing’ kun je namelijk deze innovatieve en effectieve manier van software ontwikkelen eerst testen voor je strategische keuzes maakt. In drie dagen tijd ontwikkelen we met twee Business Engineers en een UX/designer een eerste applicatie voor een onderwerp naar jouw keuze. De gehele ontwikkeling vindt on-site plaats zodat iedereen mee kan kijken en ervaren hoe de samenwerking zal zijn. De ‘Seeing is Believing’ experience sluiten we af met de presentatie van de werkende applicatie.

Wil je meer weten over onze ideeën over legacy replacement of direct een ‘Seeing is Believing’ aanvragen? Neem dan contact op!

2