Werken aan een Mendix-project is te vergelijken met een triatlon; het doet een beroep op vele talenten. Triatleet Pieter Verheul (27) werkt nu een klein jaar bij Appronto, en merkt hoe afwisselend en uitdagend werken met Mendix is. “Appronto is één van de beste partijen op het gebied van low-codeapplicaties en integraties. Er is veel ervaring in het bedrijf, er werken veel experts en we staan hoog aangeschreven. Daar moet ik zijn om veel te leren, dacht ik meteen.”
Al tijdens zijn studie Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven had Pieter Verheul veel belangstelling voor IT. Maar echt hard core programmeren? Nee, dat was ook weer niet voor hem. “Het leuke van Mendix is dat je wel met IT werkt, maar ook bovenop de bedrijfsprocessen zit. Je ontwikkelt systemen die perfect gebruikt kunnen worden om bedrijfsprocessen slimmer en beter te maken. Je bent dus niet alleen aan het programmeren, maar ook die processen aan het vormgeven. Dat is superleuk, en daar ligt ook mijn kracht. De combinatie van agile project management, visueel modelleren, drag-en-drop workflows, en het gebruik van kant en klare apps uit de Mendix App Store zorgt er bovendien voor dat kleine teams applicaties kunnen bouwen in weken, in plaats van maanden of zelfs jaren.”
Hoewel hij wel eens getwijfeld heeft of zijn toekomst in low-code lag, is Pieter nu vol overtuiging: “Een traditionele IT’er werkt puur en alleen aan de code die hij schrijft. Als Mendix-consultant moet je meerdere petten op hebben. Zeker bij kleine projecten moet je klant aan de hand nemen. Met Mendix kun je ontzettend snel bouwen. Dat is mooi, maar dan moet bij de start wel duidelijk zijn wat de bedrijfsprocessen precies inhouden, anders kom je na de bouw voor verrassingen te staan. Als consultant moet je je daar dus echt op richten: tijdens de bouw constant overleggen of je op de goede weg zit, en de klant erbij betrekken. Je bent als consultant niet alleen de programmeur, maar ook de brug tussen klant en IT. Je hoeft geen klassieke developer te zijn om Mendix-consultant te worden. Bedrijfskundigen die het leuk vinden om processen in te richten en te begeleiden, kunnen dit ook goed.”
Laagdrempelig en topkwaliteit
Pieter startte in coronatijd bij Appronto, en dat betekende dus dat hij niet veel op kantoor aanwezig kon zijn. Daarbij werkte hij natuurlijk voor klanten op verschillende locaties. Dat betekent soms dat consultants zich meer betrokken voelen bij hun klanten, dan bij hun werkgever. Dat is bij Appronto niet het geval, vindt Pieter. “Appronto is heel informeel. Maar we leveren wel topkwaliteit, waarbij medewerkers goed geschoold worden. Als nieuweling word je niet zomaar ergens gedetacheerd, ik ben eerst heel goed begeleid. We hebben er echt energie in gestoken om een goede band op te bouwen. Ik heb nu aan projecten gewerkt met collega’s, maar heb ook een project in mijn eentje gedaan. Dat is ook leuk, zo kon ik goed laten zien wat ik in mijn mars heb. Van beide vormen heb ik ontzettend veel geleerd.”
Appronto doet er veel aan om de engineers van elkaar te laten leren, en nieuwe technologieën te ontdekken. Zo is er maandelijks een Research & Developmentdag, waarbij alle medewerkers in kleine groepjes aan de slag gaan met nieuwe technieken. Pieter: “Dat is echt heel leuk, ook omdat je elkaar dan ook op een andere manier spreekt dan als je samen op een project werkt.”
De sessies zijn bedoeld om kennis op te doen, en om kennis te delen met collega’s. Zo hebben de user interface-experts van Appronto tijdens deze sessies bijvoorbeeld een starterspakket gemaakt, dat alle consultants nu kunnen inzetten bij een nieuw project. “Of een collega deelt al zijn kennis over de nieuwste versie van Mendix. Het gaat allemaal om kennisverrijking. Voordat corona kwam organiseerde Appronto ook hackathons. En vier keer per jaar doen we een soort collegetour, waarbij een expert over zijn werk en kennis komt vertellen.”
De dynamiek in zijn werk vertaalt Pieter ook door naar zijn vrije tijd. Hij heeft een trainingsschema opgepakt voor de halve marathon. “Zwemmen vind ik het moeilijkst, maar trainen in open water is wel heel gaaf. Dat voelt als ultieme vrijheid, eigenlijk net als werken bij Appronto.”