We gebruiken onze mobiele telefoons al lang niet meer alleen om te bellen en appen. De smartphone van nu geeft je ook toegang tot allerlei geavanceerde applicaties die het leven en werk leuker en makkelijker maken, maar voorheen alleen vanaf de computer toegankelijk waren.
Dit betekent dat ook steeds meer applicaties uitgebreid moeten worden met een mobiele versie, waardoor ze ook op mobiele devices goed, makkelijk en naar volledig potentieel te gebruiken zijn. Onze ex-stagiair en nieuwe scherpslijper van kwaliteit Rick Pistorius ging aan de slag met onze applicatiemonitor en bouwde met behulp van Mendix een native mobile versie van deze handige tool. In dit artikel vertelt Rick zijn Mendix-levensverhaal en licht hij toe hoe de native mobile Appronto-applicatiemonitor het levenslicht zag.
Passie voor computers en IT
De interesse in en passie voor IT ontlook bij Rick al vroeg. “Ik was pas een jaar of tien toen ik mijn eerste computer kreeg. Het begon met repareren en knutselen; een computer slopen en dan alles weer werkend krijgen. Het was voor mij al snel duidelijk dat mijn toekomst lag in de wereld van de computers en informatietechnologie.”
Inmiddels studeert Rick Business IT & Management aan de Avans Hogeschool in Breda. Deze keuze komt voort uit zijn wens om ook meer met de zakelijke kant van IT bezig te zijn. “Tijdens de vorige studies lag de nadruk bijna exclusief op programmeren. En continu alleen maar code blijven kloppen vond ik uiteindelijk niet zo fijn. Door intensiever bezig te zijn met de business- en managementkant van softwareontwikkeling, krijg je te maken met interessante vragen die IT in een breder kader trekken. Je leert veel over de strategische keuzes die ten grondslag liggen aan het ontwikkelen van een applicatie of het kiezen van een bepaald ontwikkeltraject.”
Kennismaking met Mendix
Tijdens zijn studie maakte Rick ook voor het eerst kennis met Mendix. “Het kwam aan bod bij het leren scrummen en agile werken. Daar past een no-code- of low-codetool als Mendix perfect bij. Het werd me al snel duidelijk dat Mendix een handig, zeer gebruiksvriendelijk stuk gereedschap is dat je de mogelijkheid biedt om sneller iets moois en functioneels te bouwen. Veel software is in de basis namelijk ‘hetzelfde’. Er zijn basisprincipes die steeds terugkomen. Met Mendix kun je in korte tijd iets bouwen dat vervolgens snel en makkelijk aanpasbaar is. Je ziet in Mendix ook echt wat je aan het bouwen bent, omdat je features snel kunt toevoegen. Zo krijgt een applicatie voor je ogen steeds meer body en vorm.” Het werken met Mendix mondde voor Rick uit in een prima ontvangen presentatie op Mendix World.
Applicatiemonitor
Mede dankzij zijn Mendix-achtergrond kwam Rick in contact met Appronto. Hij rondde bij ons met succes zijn stage af en werkt nu naast zijn studie parttime voor Appronto. Een belangrijk onderdeel van zijn stageopdracht was het bouwen van een mobiele versie van de Appronto-applicatiemonitor.
Deze monitor is een onmisbare tool voor het controleren en volledig functioneel houden van Mendix-applicaties. De module heeft diverse features die bedrijven ontzorgen bij het monitoren van hun applicatielandschap. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande functionaliteiten:
- Autorestart zorgt ervoor dat een Mendix-applicatie opnieuw opstart zodra ze stil komt te liggen. Het probleem is vaak meteen opgelost, zonder daarvoor mensen binnen de organisatie van hun eigenlijke taak te halen. Achteraf vindt er wel onderzoek plaats naar de oorzaak van de storing.
- Mislukt de automatische herstart? Dan gaat de applicatiemonitor automatisch uitbellen naar de door het bedrijf aangewezen contactpersonen.
- Elke Mendix-applicatie houdt uitgebreide logs bij waarin allerhande informatie wordt vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke fouten, uitgevoerde taken en de mensen die inlogden. De functionaliteit loganalyse maakt het makkelijker om de relevantste gegevens uit die berg aan informatie te filteren.
- De SSL-certificatenmonitor signaleert wanneer SSL-certificaten verlengd moeten worden. Zo voorkom je dat een applicatie niet bereikbaar is door een verlopen SSL-certificaat.
- De Release Monitor verstuurt direct een bericht vanuit onze servicedesk als Mendix een kritische (security)update uitgeeft voor de specifieke versie waar jouw applicatie op draait.
- De User Monitor signaleert of het aantal gebruikers in lijn is met de contractuele afspraken.
- Een gebruiksanalyse, gebaseerd op Google Analytics, levert doorlopende analyses van gebruikersactiviteiten, sessies, heatmaps, mobiel gebruik, browserinformatie en meer.
Een volledig overzicht van alle features van de applicatiemonitor vind je hier.
Mobiele app met native mobile
Om onze applicatiemonitor ook geschikt te maken voor gebruik op mobiele apparaten ging Rick aan de slag met Mendix. Het doel: de applicatiemonitor uitbreiden met een versie voor native mobile. Native mobile houdt in dat de app direct op de smartphone draait, in plaats van in een browser. Native apps zul je eerst op de telefoon moeten installeren voor je hem kunt gebruiken. Native mobile staat garant voor snelheid, mooie animaties, een hoge mate van betrouwbaarheid, ondersteunt offline mogelijkheden en kan gebruikmaken van bijvoorbeeld de camera, GPS etc.
“Het uitbreiden van de applicatiemonitor met een mobiele versie was een leuke en leerzame uitdaging”, vertelt Rick. “Bij traditioneel programmeren zou het veel langer duren om iets werkends te bouwen, je zou dan ook veel meer met code bezig zijn. Daarbij zou je dan ook nog eens verschillende codetalen moeten beheersen én aparte apps ontwikkelen voor Android en Apple. Dankzij Mendix kon ik in een korte tijd een werkende native mobile applicatie maken welke naadloos integreert met de ‘traditionele’ Mendix applicatie, voor Android én voor Apple! Een bestaand Mendix project is dus heel goed uit te breiden met een native mobile onderdeel en geeft je gebruikers een nieuwe manier om met de applicatie te werken vanaf hun smartphone.”
Roadmap
De mobiele native app wordt momenteel uitgetest bij de eerste klanten en zal spoedig beschikbaar worden gesteld aan alle beheerklanten van Appronto. De app is daarmee echter nog niet af en ik zal de komende periode dan ook met veel plezier doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit!