02 June 2020

API-management met Boomi en Appronto

Een modern bedrijf kan niet meer zonder een uitgebreid netwerk van applicaties en IT-systemen. Slimme applicaties, CMS’en en CRM’s automatiseren en stroomlijnen bedrijfsprocessen, waardoor je wint aan concurrentiekracht, de klanttevredenheid verhoogt, nieuwe omzetkansen creëert en meer tijd en resources kunt spenderen aan je corebusiness. 

Maar het is wel een uitdaging om alle applicaties en systemen binnen je ICT-landschap goed op elkaar af te stemmen zodat je ze snel kunt oproepen op de momenten dat het nodig is. Integratie en API-management met Boomi kunnen hier een oplossing voor bieden. 

Groeiende IT- complexiteit en API-management

Veel (meestal kleine) organisaties hebben een simpel IT-landschap waarin verschillende bronnen direct gekoppeld zijn (point-to-point). Naarmate een organisatie groeit, neemt het aantal systemen en applicaties toe. Die toepassingen moeten bovendien ook vaker en nauwer met elkaar samenwerken. Er is dus steeds meer businesslogica nodig om de verschillende bronnen op een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige manier met elkaar te laten communiceren. API’s maken dit mogelijk. Een API is een applicatie-interface die met  REST, SOAP of OData kan worden aangeroepen door applicaties. Je kan API-Management zien als een laag over 1 of meerdere applicaties. 

Het doel van API Management is

  • Het ontsluiten van bestaande applicaties via REST, SOAP of OData.
  • Het beveiligen van deze applicaties op 1 plek;
  • Het knijpen van inkomend verkeer om te voorkomen dat applicaties overbelast raken;
  • Het schaalbaar maken van integratieoplossingen d.m.v. asynchrone verwerking;
  • Het inzichtelijk maken van de API’s via een Developer portal.

API Management wordt bijvoorbeeld vaak ingezet voor het ontsluiten van Legacy applicaties. Neem SAP als voorbeeld. Appronto heeft voor een beursgenoteerde klant (AEX) een API management oplossing gebouwd die door verschillende externe partijen vanaf het internet wordt gebruikt. De oplossing verwerkt facturen en betalingen in een on-premise SAP R/3 omgeving. Deze oplossing is hoogbeschikbaar gemaakt met behulp van een Boomi Molecule in combinatie met een geavanceerde F5 load balancer. Met deze oplossing is het mogelijk om 500.000 API calls per dag te verwerken.

De mogelijkheden van Boomi

Het integreren van de grote verscheidenheid aan applicaties, systemen en beveiligingsoplossingen met hun huidige IT-omgeving is een van de grootste uitdagingen waar moderne bedrijven mee te maken hebben. Zeker nu de cloud een steeds belangrijkere rol gaat spelen, is de behoefte aan een flexibel platform met een diepgaande connectiviteit groot. 

Boomi kan als platform worden ingezet om in de bovengenoemde behoefte te voorzien. De AtomSphere-omgeving van Boomi levert een volledig cloudgebaseerde iPaaS-oplossing met mogelijkheden als on-premises en cloudintegratie, API-management, EDI, Master Data Management (MDM) en Workflow. Met behulp van deze onderdelen kun je binnen Boomi met 1 uniforme en low-code user interface oplossingen ontwikkelen.

De toegevoegde waarde van API’s in Boomi

Door de sterke groei van het aantal applicaties en het feit dat deze applicaties ook via het internet ontsloten moeten worden, is API-Management een onmisbaar onderdeel geworden van integratieplatformen. Het bouwen van API’s in Boomi stelt organisaties in staat om op een veilige en gestructureerde manier een deel van hun interne applicaties en systemen beschikbaar te stellen aan derden. Een API in Dell Boomi maakt gebruik van een intern standaarden zoals REST, SOAP of Odata. Een externe partij kan vervolgens met de juiste credentials (wachtwoord, gebruikersnaam, API key) een API aanroepen om gegevens aan te bieden of op te vragen.  

Je stelt middels Boomi dus API’s beschikbaar aan derden (leveranciers, zakelijke partners, zuster- of dochterondernemingen). Deze API’s roepen vervolgens door middel van een integratieproces verschillende bronnen en/of applicaties aan.   

In Boomi zijn API’s bovendien gemakkelijk te beheren vanuit één centrale omgeving. Met beheren bedoelen we dat je op een overzichtelijke manier en per omgeving alle API’s naar eigen inzicht kunt aan- of uitzetten. Daarnaast regelt API-management het opzetten en beheren van externe authenticatie. Naast deze acties kun je tevens een swagger publiceren die derden kunnen gebruiken. Zo’n swagger is een simpel framework van alle API-operaties die toont hoe je een API kunt aanroepen. De swagger kan vervolgens als leidraad worden genomen bij het snel uitvoeren van tests. 

Het goed gebruiken van Boomi levert je bedrijf een aantal concrete voordelen op:

  • Dankzij Boomi neem je definitief afscheid van een IT-ecosysteem waarbinnen applicaties, programma’s en databestanden geïsoleerde eilandjes vormen. Verwelkom in plaats daarvan een IT-landschap waarin naadloze integratie de norm is.
  • Door de kwaliteit en snelheid van interacties een stevige boost te geven, werken bedrijfs- en IT-functies beter en organischer samen. Bovendien creëer je ook nieuwe en betere samenwerkingsvormen met klanten en partnerorganisaties.
  • Boomi is een low-code platform. Ontwikkelen verloopt voortaan sneller, goedkoper en een stuk gestroomlijnder.
  • API-management maakt het gemakkelijker om je IT-landschap snel in een modern jasje te steken. Laat de tech- en datagestuurde toekomst maar komen!

Hoe Appronto API-management uitvoert

Voordat we bij Appronto API’s gaan ontwikkelen, beginnen we eerst met het in kaart brengen van de behoeftes van de klant. Ontstaat er uit deze gesprekken een business case waarbij API-management van toegevoegde waarde kan zijn? Dan brengen we in kaart welke operaties we kunnen opzetten en bouwen. Na de design- en ontwikkelfase volgt een testfase waarin je een swagger kunt gebruiken om de API’s en operaties te testen. Als alles goed werkt en is goedgekeurd, volgt de uitrolfase (ook wel go live genoemd).  

Appronto: jouw API-partner!

Wil je serieus werk maken van API-management? En wil je weten wat Boomi voor jouw bedrijf kan betekenen? Dan ben je bij Appronto aan het juiste adres! Wij hebben al diverse bedrijven geholpen met de implementatie van API-management.

Als gecertificeerd Boomi-partner kennen wij Boomi bovendien door en door en kunnen we de klant wegwijs maken in alle aspecten van het platform. Denk bijvoorbeeld aan ontwerp, implementatie en beheer, maar ook aan trainingen die van jou binnen no-time een Boomi-expert maken. Geïnteresseerd? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.